În urmă cu doi ani și jumătate, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.) a lansat campania pentru ratificarea Convenției OIM privind eliminarea hărțuirii și violenței din lumea muncii — C190.
Pe data de 5 martie, Parlamentul a adoptat legea pentru ratificarea Convenției.
C190 este prima convenție care stabilește standarde juridice internaționale pentru prevenirea și combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii – standarde care acum vor fi aplicate și în România. Aceasta reușită nu ar fi fost posibilă fără mobilizarea noastră colectivă și vă mulțumim tuturor pentru suținerea de-a lungul celor doi ani si jumatate!
Peste 40 de organizații non-guvernamentale, sindicate și cadre universitare se mobilizau, îndreptându-și cererea către Ministerul Muncii și către Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, pentru a asigura acest pas care asigură protecția lucrătorilor și lucrătoarelor împotriva hărțuirii.
Următorii pași?
Urmează ca Președintele să promulge legea, iar Ministerul Afacerilor Externe să depună instrumentul de ratificare la OIM, moment din care România va trebui să alinieze cadrul legislativ, politicile publice și practicile instituționale la standardele C190. Recomandările noastre și ale peste 40 de organizații aliate în acest demers pot fi consultate aici. În 2023, Avocatul Poporului a emis un raport special privind hărțuirea în lumea muncii în care face, de asemenea, o serie de recomandări concrete pentru îmbunătățirea legilor anti-hărțuire. La momentul acesta, 38 de țări din întreaga lume au ratificat C190.
Sursa: Comunicat de presă A.L.E.G.
Important de menționat este că niciun senator AUR nu a votat pentru ratificarea C190 (12 abțineri și un vot împotrivă).
Comunicatul de presă din partea Ministerului Muncii poate fi accesat aici.
Comunicatul de presă din partea asociației A.L.E.G. poate fi accesat aici.