Dreptul la avort este un dat—și totuși…? Masă rotundă, 4 martie

Pe 4 martie 2024, la Rectoratul Universității din București, a avut loc evenimentul de tip masă rotundă cu tema „Probleme și soluții pentru accesul garantat la avort în România” unde a fost lansat Raportul realizat de Asociația Moașelor Independente.  

La eveniment au participat:

Ionela Băluță, directoare CPES
Irina MATEESCU, vicepreședintă, Asociația Moașelor Independente 
Andrada CILIBIU, expertă în drepturi reproductive, Centrul FILIA
Victoria STOICIU, consilieră de stat, Cancelaria prim-ministrului  
Diana NEAGA, consilieră ANES  
Alina UȘURELU, pacientă care ne va împărtăși experiența ei în accesarea unei întreruperi de sarcină la cerere 
Janna SMITH, Head of Mission, PLAN International România 
Marilena Veronica ENE, Partnerships Specialist, PLAN International România 
Bianca BĂLĂNESCU, studentă, Master Politicile egalității de șanse, FSPUB.

Raportul prezentat a fost înfăptuit ca urmare a unei cercetări realizate telefonic, în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024, în 1.000 de clinici și spitale din România care au secții de obstetrică-ginecologie, refăcând traseul pe care îl are orice pacientă care are nevoie de serviciul de avort la cerere.

S-a observat că accesul la avort în România este unul preponderent dificil, prețul reprezintă o barieră în accesarea serviciului de avort (prețul pentru avort medicamentos poate fi până la 1.800 lei, iar prețul avortului chirurgical poate fi până la 4.800 lei), urmat de bariere informaționale sau de discriminare, făcând astfel aproape imposibil accesarea acestui serviciu. De asemenea, deși poate există situația financiară pentru avort, cercetarea arată că în numeroase județe nu se oferă acest serviciu medical.

Harta accesului la avort arată o situație îngrijorătoare: în România primează județele care au un grad de 0-5% grad de acces la avort și doar un singur județ (Mureș) oferă 20-30% grad de acces la acest serviciu, lipsind cu desăvârșire județe cu grad de acces la avort cu 30-50% și 50-100%.

Printre concluzii iese la lumină faptul că nu clauza de conștiință reprezintă principalul refuzul al furnizării serviciului de avort, întrucât spitalele publice au declarat că medicii din acele spitale oferă acest serviciu doar că în mediul privat.

Raportul va fi publicat în curând de către Asociația Moașelor Independente.

Reamintim că evenimentul a fost organizat de Asociația Moașelor Independente, Centrul pentru politicile egalității de șanse CPES – MPES din cadrul Facultății de Științe Politice, UB și Planul de Egalitate de Gen UB.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *