Pentru echipa de implementare a Planului de Egalitate de Gen UB, săptămâna a început cu o întâlnire importantă a Consorțiului ATHENA. Pe 15-16 ianuarie a avut loc conferința
”Lecții învățate și recomandări privind dezvoltarea și implementarea Planurilor de Egalitate de Gen”
—adunarea generală, urmată de un workshop de schimb de experiențe al tuturor instituțiilor partenere în cadrul proiectului ATHENA. A fost vorba de o evaluare a implementării proiectului în anul 2023 și de planificare a activităților comune pentru 2024. Conferința s-a desfășurat în format hibrid, cu locația în Insulele Azore, Portugalia.
Partenerii, printre care și Universitatea din București, au împărtășit realizările din 2023, problemele întâlnite și recomandările pentru ultimul an de implementare din proiectul ATHENA.
În cadrul sesiunilor, au fost discutate aspecte concrete legate de:
—consolidarea capacităților instituționale pentru o schimbarea sistemică;
—dezvoltarea, instituționalizarea și profesionalizarea Birourilor de Egalitate de Gen;
—indicatorii de monitorizare și evaluare a Planurilor;
—strategia de sustenabilitate pentru a asigura replicarea ciclurilor viitoare ale Planurilor;
—strategiile de comunicare și diseminare a activităților aferente proiectului în cadrul instituțiilor partenere.
Din partea a echipei de implementare din cadrul UB au fost prezente în regim online Laura Grünberg, Corina Ilinca, Alexandra Dimofte și Ștefania Chihaia.
În raportul de monitorizare a Planului în cadrul UB au fost puse în evidență o serie de reușite ale anului 2023:
—conferința ”Interdisciplinary Gendered Talks,” organizată cu sprijinul Platformei de Egalitate de Gen din cadrul ICUB;
—participarea la realizarea Raportului de Sustenabilitate din UB și a activităților aferente;
—integrarea dimensiunii de gen în câteva documente instituționale importante;
—formările realizate cu cei din Resurse Umane pe tema echilibrului dintre carieră și viața de familie;
—elaborarea draftului de procedură pentru cazurile de hărțuire sexuală din UB.
Cu alte cuvinte, am insistat pe faptul că UB a trecut de la vorbe la fapte!
Raportul de monitorizare va fi disponibil integral pe acest site.
Lucruri interesante au fost realizate și de partenerii noștri. Spre exemplu:
—Academia Slovacă de Științe a implementat o nouă schemă de granturi pentru cercetătorii care se întorc la muncă după concediul pentru creșterea copilului, cu 16 granturi deja acordate
—Universitatea din Las Palmas din Gran Canaria a implementat un curs pe tema ”Co-responsabilitate și grijă pentru o viață plină”
—Agenția Canară pentru Cercetare, Inovare și Societate Informațională a aprobat un nou decret de telemuncă care permite până la două zile pe săptămână de telemuncă
Partenerii au întâlnit, desigur, și provocări comune, în principal legate de: constrângeri de timp și resurse umane limitate; necesitatea unei mai bune coordonări și a unor termene limită flexibile pentru implementarea acțiunilor atunci când sunt implicate mai multe departamente; reticență la nivel instituțional în a accepta Planul de Egalitate de Gen ca instrument esențial pentru a corecta decalajele de gen; dificultăți în accesarea datelor instituționale corelate cu indicatorii de gen; lipsă de implicare și motivație.
Aceste provocări constituie, în primul rând, lecții învățate—ele vor informa eforturile viitoare în implementarea Planurilor și vor asigura mobilizarea mai eficientă a resurselor și informațiilor mergând înainte.
Urmează multe activități în 2024, ultimul an de implementare a proiectului ATHENA. La final, UB va avea un nou ciclu al Planului de Egalitate de Gen pentru perioada 2025-2029, un plan mai bine personalizat la nevoile comunității UB, cu indicatori, responsabilități și surse de finanțare bine identificate.